Mr. Biju Mathew’s residence site was at a slope with remnants of a demolished building. Maximizing the given area, the building is set in multiple levels to accommodate the family and to meet the client’s dreams in the most feasible way.
       
     
 Considering the local nuances and the economic constraints, the materials were responsibly chosen; the walls rose out from the earth that was dug out within the site, the debris from the earlier building is turned to a curvilinear wall that forms the central courtyard and becomes the central focus of the house.
       
     
 The skylight over the central courtyard.
       
     
 A technology widely used by Late Ar. Laurie Baker involves filling concrete slabs with terracotta tiles aimed at reducing both concrete and conducting heat. This is a similar filler slab concrete using Half cut coconut shells.
       
     
 Discarded metre- box cases have been used for the grills.
       
     
 The windows protected with meter boxes from a local scrapyard create a mural on the rammed earth walls as the day goes by.
       
     
 The focal point of the structure is the central courtyard enveloped by the debris wall, which begins at the entrance, goes in the house and winds up in the balcony of the upper bed room. Providing a courtyard in such a small space was a challenge but it certainly fills the entire living and dining room with light through the day.
       
     
 Small niches have been created around the courtyard to sit and enjoy reading a book with a cup of tea.
       
     
 Mr. Biju Mathew’s residence site was at a slope with remnants of a demolished building. Maximizing the given area, the building is set in multiple levels to accommodate the family and to meet the client’s dreams in the most feasible way.
       
     

Mr. Biju Mathew’s residence site was at a slope with remnants of a demolished building. Maximizing the given area, the building is set in multiple levels to accommodate the family and to meet the client’s dreams in the most feasible way.

 Considering the local nuances and the economic constraints, the materials were responsibly chosen; the walls rose out from the earth that was dug out within the site, the debris from the earlier building is turned to a curvilinear wall that forms the central courtyard and becomes the central focus of the house.
       
     

Considering the local nuances and the economic constraints, the materials were responsibly chosen; the walls rose out from the earth that was dug out within the site, the debris from the earlier building is turned to a curvilinear wall that forms the central courtyard and becomes the central focus of the house.

 The skylight over the central courtyard.
       
     

The skylight over the central courtyard.

 A technology widely used by Late Ar. Laurie Baker involves filling concrete slabs with terracotta tiles aimed at reducing both concrete and conducting heat. This is a similar filler slab concrete using Half cut coconut shells.
       
     

A technology widely used by Late Ar. Laurie Baker involves filling concrete slabs with terracotta tiles aimed at reducing both concrete and conducting heat. This is a similar filler slab concrete using Half cut coconut shells.

 Discarded metre- box cases have been used for the grills.
       
     

Discarded metre- box cases have been used for the grills.

 The windows protected with meter boxes from a local scrapyard create a mural on the rammed earth walls as the day goes by.
       
     

The windows protected with meter boxes from a local scrapyard create a mural on the rammed earth walls as the day goes by.

 The focal point of the structure is the central courtyard enveloped by the debris wall, which begins at the entrance, goes in the house and winds up in the balcony of the upper bed room. Providing a courtyard in such a small space was a challenge but it certainly fills the entire living and dining room with light through the day.
       
     

The focal point of the structure is the central courtyard enveloped by the debris wall, which begins at the entrance, goes in the house and winds up in the balcony of the upper bed room. Providing a courtyard in such a small space was a challenge but it certainly fills the entire living and dining room with light through the day.

 Small niches have been created around the courtyard to sit and enjoy reading a book with a cup of tea.
       
     

Small niches have been created around the courtyard to sit and enjoy reading a book with a cup of tea.